5 maaliskuun, 2018

Zero Waste – Stop plastics

Zero Waste Lifestyle is becoming more and more common and easier to incorporate into your own life. Zero Waste Alliance defines zero waste as a goal that is ethical, economical, efficient and visionary, to guide people in changing their lifestyles and practices to emulate sustainable natural cycles, where all discarded materials are designed to become resources for others to use.

Zero Waste means designing and managing products and processes to systematically avoid and eliminate the volume and toxicity of waste and materials, conserve and recover all resources, and not burn or bury them. Implementing Zero Waste will eliminate all discharges to land, water or air that are a threat to planetary, human, animal or plant health. (Zero Waste Alliance 2013a)

Zero Waste Lifestyle can sound very unconditional but in the end, every action towards zero waste lifestyle is a step ahead and transformation process can take many years if not a lifetime. The main thing is to be aware of the issues and try your very best.

Almost a year ago, I started to gradually move towards zero waste lifestyle but there is still plenty I can do.

I suggest to pick an area to start with, otherwise the transition period may feel too overwhelming.

So, let’s start with the kitchen area. I gathered some simple zero waste swaps that I have incorporated into my kitchen:

  1. Homemade nontoxic cleaner. Recipe by Trash is for Tossers blogger Lauren Singer.
  2. Kitchen rag. Reuse an old t-shirt and cut suitable pieces for kitchen rags. Works out perfectly!
  3. Washing-up liquid. I have used Ecover’s Ocean Plastic washing-up liquid for quite some time. The packaging is made of recycled plastic and 10% of the plastic is recycled from oceans.
  4. Mason jars. Must-have for bulk buying.
  5. Reusable produce bags for veggies and fruits.

Recycle, and Reuse towards a zero – waste life style! Our Ecosmol recycling furniture is designed for sorting different kinds of dry waste. You can easily hide all the recyclable waste items inside the furniture.

It fits perfectly in the kitchen area and can be used as a table or bench.

____________

ZERO WASTE ELÄMÄNTYYLI – KEITTIÖN KULMAKIVET

Zero Waste elämäntyyli on ollut viimeaikoina enemmän esillä ja nykyään roskaton elämä on helpompi toteuttaa – kiitos uusien upeiden innovaatioiden. Zero Waste International Alliance -liiton määritelmän mukaan zero waste -käsitteen tavoite on ohjata ihmisiä muuttamaan

elintapojaan sekä toimiaan jäljittelemään kestävää luonnon kiertokulkua, jossa

kaikki pois heitetyt materiaalit on suunniteltu palaamaan uudelleen raaka-aineiksi

käytön jälkeen. Zero waste -käsitteen periaatteita noudattamalla pyritään poistamaan kaikki maahan, ilmaan ja veteen kohdistuvat päästöt, jotka ovat uhka ihmisten, eläinten ja kasvien terveydelle tai maapallolle (Zero Waste International Alliance 2013a).

Zero waste elämäntyyli saattaa kuulostaa hyvin ehdottomalta, mutta itse ajattelen että kaikki teot kohti roskatonta elämää ovat pelkästään kotiin päin ja muutos saattaa usein kestää useita vuosia, ellei jopa koko elämän. Pääasia on kuitenkin, että asian tiedostaa ja yrittää parhaansa.

Olen itse siirtynyt pikkuhiljaa kohti zero waste elämäntapaa, mutta matkaa on vielä jäljellä. Haluan antaa pari vinkkiä, miten olen itse vähentänyt kierrättämättömän materiaalin määrää omassa keittiössäni.

  1. Keittiösuihke pintojen puhdistamiseen. Trash is for Tossers bloggaajan, Lauren Singerin, kehittelemä suihke on hyvin helppo tehdä ja sopii mainiosti keittiön erilaisten pintojen puhdistukseen.
  1. Tiskirätti. Olen jo pidemmän aikaa leikannut vanhasta t-paidasta keittiööni tiskirätit. Olen huomannut, että ne toimivat aivan yhtä hyvin kuin kaupasta ostetut rätit ja erityisesti yksivärisestä t-paidasta leikatut rätit eivät häiritse keittiön yleisilmettä lainkaan.
  1. Löysin viime syksynä Ruohonjuuresta Ecover Ocean Plastic -astianpesuaineen, jonka pakkaus on valmistettu kokonaan kierrätetystä muovista, 10% muovista on meristä kierrätettyä.
  1. Lasipurkit irtotavara (bulk) -ruokaostoksia varten.
  1. Kestopussit hedelmille ja vihanneksille. Jos joka neljäs suomalainen suosisi kestopusseia, pelkästään Suomessa säästettäisiin vuosittain arviolta kymmeniä miljoonia muovipusseja (SPR Punaisen Ristin kauppa).

Kierrätä ja Reuse? Kohti Zero waste elämäntyyliä. Ecosmol –kierrätyskalusteeseen saat näppärästi kodin kuivajätteet lajiteltua ja piiloon. Lisäksi, jos Ecosmol on sijoitettuna keskeisellä paikalla kuten keittiössä, se toimii mainiosti apupöytänä tai korokkeena erityisesti lapsiperheissä.

 ·  Kauppa  ·

Jaa Tarina

Subscribe and keep in touch

We promise not to spam and only reach out with relevant news and offers