March 20, 2018

Urban Farming – Grow your herbs

Great news for all the urban farmers out there! Soon it is that time of the year when you can start growing your favorite herbs. In Finland, the most suitable planting time is after the 10th of June but if you can protect the plants from cold, you can already plant your herbs earlier.

If you are living in the city, you can easily grow herbs at your balcony or windowsill. In Finland, the nights can be quite cold even in June so you may consider moving your herbs inside for the night-time.

Our rustic Urban Farmer’s herb sticks are made of reused natural Nordic wood from the sea, shaped by water and waves. Every stick has its unique shape and story. Our urban Farmer’s sticks come in a set of five including Basil, Rosemary, Parsley, Rocket (Rucola) and Marjoram.

We collected caring instructions for Basil, Rosemary and Parsley to help you to kick off your urban farming journey this summer!

Basil
https://www.almanac.com/plant/basil

Rosemary
https://www.almanac.com/plant/rosemary

Parsley
https://www.almanac.com/plant/parsley

_______

URBAANI MAANVILJELY

Kohta on taas se aika vuodesta kun yrttien kasvatuksen voi kunnolla aloittaa. Avomaalle istutettavien yrttien varmin istutusaika on kesäkuun 10. päivän jälkeen, mutta jos kylmäsuojaus on kohdillaan, voi yrtit istuttaa jo aikaisemmin.

Kerrostalossa yrtit kasvavat hyvin joko parvekkeella tai ikkunalaudalla. Monesti kesäkuun alussa yöt ovat vielä viileitä, joten yrtit kannattaa siirtää parvekkeelta yöksi sisälle. Ikkunalaudalla kasvavat yrtit saattavat taas puolestaan tarvita lisävaloa, erityisesti Suomen oloissa.

Niimaarin rustiikkiset Urban Farmer´s yrttitikut on tehty merestä löytyneistä puunpalasista, ja jokainen tikku on aaltojen ja veden muokkaama oma uniikki kappale. 5 yrttitikun kokoelma sisältää nimikyltin Basilikalle, Rosmariinille, Persiljalle, Rucolalle sekä Meiramille.

Kokosimme näiden viiden yrtin hoito-ohjeet innokkaille yrttien kasvattajille.

Helppohoitoiset yrtit:

Basilika

Kylvö: Yksivuotinen. Kylvö huhtikuun alussa, 2–4 siementä ruukkua kohti. Siemenet peitetään ohuella hiekkakerroksella. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa.

Istutus ja kasvupaikka: Viihtyy hyvin lannoitetussa ja ilmavassa mullassa. Kasvatus lämpimässä ja tuulettomassa paikassa, kuten kasvihuoneessa. Avomaakasvatus eteläisimmässä Suomessa ja harson alla.

Erityistä: Hallanarka; Kärsii kylmyydestä jo +5 asteessa. Taimien karaisu on tärkeää ennen istuttamista ulos.

Persilja

Kylvö: Kaksivuotinen. Voi esikasvattaa sisällä. Siemenet itävät hitaasti, noin 2–4 viikossa.

Istutus ja kasvupaikka: Viihtyy ikkunalaudalla mutta vaatii kastelua, lannoitusta ja latvomista. Viihtyy osittain varjossa ja avomaalla ravinteikkaassa, kosteutta pidättävässä, multavassa maassa.

Rucola

Kylvö: Suorakylvö. Aikaisin, heti kun maa on muokattavissa, elokuuhun asti. Kastele vako ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana.

Istutus ja kasvupaikka: Kasvatetaan avomaalla tai ruukussa, esim. parvekkeella. Sopii kasvatettavaksi myös sisällä ympärivuotisena, jollin lehtien maku miedompi. Toista kylvö, jolloin saat käyttöösi tuoreita satoa pitkään. Keskikesällä kylvettynä lajike kukkii helposti. Korjataan n. 3-5 vkon kulutta kylvöstä. Viihtyy parhaiten runsasmultaisessa, kosteassa ja läpäisevässä maassa auringossa tai puolivarjossa. (siemenkauppa.com)

Meirami (Melko helppohoitoinen)

Kylvö: Monivuotinen, mutta Suomessa ulkona yksivuotinen. Taimikasvatus huhtikuussa. Peitetään ohuelti ja pidetään multa kosteana. Itää 20 asteessa 10–20 vuorokaudessa.

Istutus ja kasvatuspaikka: Karaistuneet taimet viedään ulos maan lämmettyä. Kasvatetaan aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Kevyt, ravinteikas maa.

Erityistä: Ei talvehdi ulkona, mutta voidaan ottaa talveksi ruukkuun sisälle.

Rosmariini (Vaativa yrtti)

Kylvö: Monivuotinen, Suomessa ulkona yksivuotinen. Siemenistä kasvattaminen on hankalaa, esikasvatus maaliskuussa. Siementen kylmäkaraisu eli pitäminen kylmässä muutaman päivän ajan edistää itämistä. Itää 21 asteessa 1–2 viikossa.

Istutus ja kasvupaikka: Sopii kasvatettavaksi ruukussa terassilla tai ikkunalaudalla valmiista taimista. Kasvupaikan oltava erittäin lämmin, suojaisa ja aurinkoinen

Erityistä: Kastellaan varoen. Jos halutaan talvettaa, istutetaan jo elokuussa ruukkuun, jotta sopeutuu siihen ennen sisälle siirtoa. (Yhteishyvä 2/2016)

 ·  Go to Shop  ·

Share Story

Subscribe and keep in touch

We promise not to spam and only reach out with relevant news and offers